O nouă eră în explorarea spațială

Pe data de 30 mai 2020 a avut loc prima lansare cu echipaj uman de pe teritoriu american, din 2011 încoace, de la ultimul zbor al Navetei Spațiale Atlantis. Pe 31 mai 2020, după aproximativ 19 ore de la lansare, capsula Dragon a andocat cu succes la Stația Spațială Internațională. Chiar dacă, la o primă vedere, zborul nu a reprezentat o noutate, la o analiză mai amănunțită am constatat faptul că acesta reprezintă o bornă extrem de importantă pentru viitorul misiunilor spațiale cu echipaj uman și al explorării Sistemului Solar. De ce?

  • Testarea cu succes a rachetei Falcon 9 și a capsulei Dragon în zboruri cu echipaj uman – a fost pentru prima oară când racheta Falcon 9, împreună cu capsula Dragon, amândouă aparținând companiei private SpaceX, au fost folosite într-un zbor cu echipaj uman. Lansarea și inserarea pe orbită au fost fără cusur, iar treapta 1 a rachetei a fost aterizată în siguranță pe barja din Oceanul Atlantic, așa cum ne-au obișnuit deja cei de la SpaceX.

  • Un nou nivel în colaborarea dintre NASA și SpaceX – Americanii nu mai depind de ruși pentru a duce astronauți pe Stația Spațială. Iar SpaceX își va suplimenta serios bugetul cu lasările ce vor urma, așadar win-win relationship.

  • Mediatizare puternică – Apariția în scenă a unei companii private în zborurile cu echipaj uman a adus misiunile spațiale în era social media. Zborul a fost extrem de mediatizat, întregul eveniment a fost transmis în direct pe Internet de NASA și de SpaceX, de la pregătirea astronauților, la decolare, la manevrele orbitale, la andocarea cu stația, până la deschiderea trapei. Ceva nemaiîntâlnit până acum.

  • Asumare publică a conducerii SUA – Discursul președintelui Trump după lansare a fost unul inspirațional, prin care acesta a luat o poziție foarte fermă în legătură cu rolul pe care îl va avea SUA în viitorul explorării Sistemului Solar. Asemenea poziție s-a mai luat în trecut, dar, din punctul meu de vedere, de data aceasta, nu mai sunt doar vorbe. Trump a afirmat răspicat că americanii vor ajunge din nou pe Lună și că vor trimite și prima femeie pe Lună (prin programul spațial Artemis), iar, mai apoi, vor trimite primele echipaje umane pe Marte. Lucrurile se mișcă.

  • Performanță, dar și design futurist – Avansul tehnologic și design-ul futurist al capsulei Dragon, plină de touch-screen-uri și extrem de aerisită, mă face să privesc cu entuziasm viitorul explorării spațiale, pentru că pare că, în sfârșit, am depășit etapa copilăriei în acest domeniu.  Iar noile costume ale celor de la SpaceX arată super tare.

Din punctul meu de vedere, mediatizarea sporită care s-a făcut este extrem de importantă, pentru că foarte mulți oameni încă nu știu că avem pe orbită o ditamai Stație Spațială, cu oameni la bord în permanență. Prezența unei companii private în acest eveniment a adus prospețime, entuziasm și actualitate în misiunile spațiale cu echipaj uman. Le-a adus în sec. al XXI-lea. Pentru că o companie privată înțelege cât de importante sunt elementele de promovare și este dispusă să facă eforturi pentru ca acest tip de evenimente să aibă parte de atenția publicului. Totul a fost construit să fie spectaculos și interesant, deși acest tip de misiuni nu reprezintă o noutate în sine. Dar modul în care a fost prezentată misiunea este un progres din punctul meu de vedere și va atrage foarte mulți pasionați către domeniul astronomiei și al explorării spațiale. Și, dacă ți-am deschis apetitul și ție, te așteptăm la evenimentele noastre de astronomie.

Sursă imagini: www.nasa.gov și www.spacex.com

Expertise Factory

Misiunea noastră este de a oferi și a creea expertiză, abilități, know-how în mai multe domenii de activitate. În acest sens, desfășurăm cursuri, ateliere, prezentări, evenimente în domenii precum Comunicare și Public Speaking, Leadership, Astronomie. Vă așteptăm la cursurile și evenimentele noastre.

Postări recente