Project Description

Astronomia adusă aproape de copilul tău

Știința astronomiei este un subiect de care copiii sunt fascinați. Curiozitatea lor cu privire la planete, stele și alte obiecte și fenomene cerești îi face de multe ori să depășească în cunoștințe mulți adulți. Pentru că știm că activitățile extrașcolare reprezintă o parte importantă din dezvoltarea copilului tău, am ales să ținem cursuri de astronomie pentru cei mici, pentru a le hrăni curiozitatea și a le dezvolta modul în care privesc lumea.

În cadrul cursurilor noastre de astronomie, copilul tău va explora cele mai frumoase și importante subiecte din lumea astronomiei, toate informațiile având în spate un suport vizual captivant și ușor de urmărit. De asemenea, fiecare ședință se va finaliza cu prezentarea unei activități practice, pe care cei mici o vor realiza acasă, până data viitoare. În felul acesta, cei mici  vor aprofunda informațiile prezentate și se vor distra cu activități practice distractive și educative.

Ce subiecte o să atingem

În cadrul cursului vom explora lumea vastă a astronomiei, cu tot ce cuprinde ea. Din acest punct de vedere, tematica acestui curs a fost gândită să acopere o gamă largă de informații și activități, ținând cont de cele mai noi descoperiri din domeniul astronomiei. Cursul nostru este cel mai complex și complet curs de astronomie pentru copii din țară. Prin participarea la acest curs, copilul tău va explora următoarele teme:

 • Sistemul Solar – Soarele, Luna, planetele, asteroizi, comete
 • Stelele – distanțe, viața stelelor, găuri negre, constelații
 • Universul la scară largă – galaxii, Big Bang, evoluția Universului
 • Misiuni spațiale – sonde spațiale, sateliți, misiuni cu echipaj uman
 • Telescoape – cum funcționează, telescoape spațiale, observații prin telescop

Aceste teme sunt structurate în cadrul a 20 ședințe. Fiecare ședință este descrisă în detaliu în categoria de detalii curs.

Ce cuprinde Cursul de Astronomie pentru copii

Întregul curs conține 20 ședințe cu durata de o oră fiecare. Fiecare ședință va avea ca subiect o temă, aceasta fiind prezentată cu imagini, filme și programe profesionale de astronomie. Apoi va fi prezentată o activitate practică legată de tematica discutată, ce va fi realizată acasă de cei mici până la următoarea ședință de curs.

Suportul cursului este realizat cu ajutorul unor programe specializate de astronomie (Stellarium, Mitaka, World Wide Telescope, NASA’s Eyes) și cu fotografii și filmulețe educative destinate să ușureze înțelegerea conceptelor prezentate. Tematica va fi structurată în cele 20 ședințe, în felul următor:

 1. CERUL DE ZI ȘI DE NOAPTE – INTRODUCERE
 2. CEA MAI IMPORTANTĂ STEA – SOARELE
 3. CEA MAI IMPORTANTĂ PLANETĂ – PĂMÂNTUL
 4. SATELITUL NATURAL AL PĂMÂNTULUI – LUNA
 5. PLANETELE TELURICE DIN SISTEMUL SOLAR
 6. PLANETELE GAZOASE DIN SISTEMUL SOLAR
 7. PLANETELE PITICE – DE CE NU MAI ESTE PLUTO PLANETĂ
 8. EXOPLANETELE – LUMI ÎN JURUL ALTOR STELE
 9. ASTEROIZII ȘI COMETELE
 10. TOTUL DESPRE STELE
 11. POVESTEA CERULUI – CONSTELAȚIILE
 12. GALAXIA NOASTRĂ DE LA A LA Z
 13. UNIVERSUL LA SCARĂ LARGĂ
 14. EXTRATEREȘTRI – POSIBILITATEA VIEȚII ÎN UNIVERS
 15. OBIECTE CIUDATE ÎN UNIVERS – GĂURILE NEGRE
 16. MISIUNI SPAȚIALE – DE LA ÎNCEPUTURI PÂNĂ ÎN PREZENT
 17. CUM TRĂIESC OAMENII ÎN SPAȚIU PE STAȚIA SPAȚIALĂ
 18. VIITORUL OMENIRII ÎN SPAȚIU – UNDE, CUM ȘI CÂND
 19. TELESCOAPE – UNELTE DE EXPLORARE COSMICĂ
 20. ASTRONOMIE PRACTICĂ – PRIMII PAȘI

Cursul este recomandat copiilor cu vârsta între 6 și 12 ani, împărțiți în două grupe de vârstă: 6-9 ani și 10-12 ani. Conținutul de informații și modul de prezentare este adaptat la cele două grupe de vârstă. La finalizarea cursului de astronomie, copiii vor primi o diploma de participare.

Cum te poți înscrie

Cursul de Astronomie pentru copii este realizat săptămânal, în întregime online (pe platforma Zoom). Cursul se desfășoară de 2 ori pe an, cu începere în primăvară și în toamnă. Datele exacte ale următoarei ediții, precum și modul de înscriere, le găsiți puțin mai jos. De asemenea, anunțăm fiecare ediție a cursului pe pagina de facebook Școala de Astronomie by Expertise Factory și pe canalul de Youtube Expertise Factory.

Datele de desfășurare ale următoarei ediții:
24, 31 martie
7, 14, 21, 28 aprilie
5, 12, 19, 26 mai
2, 9, 16, 23, 30 iunie
7, 14, 21, 28 iulie
4 august

Orele de desfășurare:
Grupa de vârstă 6-9 ani: 17:30 – 18:30
Grupa de vârstă 10-12 ani: 19:00 – 20:00

Înscrierile se fac pe grupe de vârstă (6-9 ani și 10-12 ani). Pentru buna desfășurare a cursurilor, fiecare grupă va conține maxim 25 copii participanți.

Costul total al acestui curs este de 690 lei, achitați într-o singură tranșă, înainte de începerea primei ședințe.

Modalitate de plată: transfer bancar în contul RO25INGB0000999909945871 cu specificare la detalii de plată: eveniment online

După realizarea plății, se va trimite un e-mail la adresa novaexpertisefactory@gmail.com
În acest mail se va atașa dovada plății și se vor specifica următoarele detalii:
Titlul mailului: Curs astronomie pentru copii
Text în mail: numele copilului, vârsta copilului (pentru încadrarea în grupa de vârstă aferentă), o adresă de e-mail validă unde va fi trimis link-ul de logare pe Zoom, numele părintelui/tutorelui legal și cnp sau adresa acestuia (pentru facturare).

LECTORI

VLADIMIR ȘTEFĂNESCU
VLADIMIR ȘTEFĂNESCULector
Am o experiență de 9 ani în susținerea de cursuri, ateliere, prezentări, training-uri și conferințe, timp în care am acumulat peste 600 prezentări publice. Am activat timp de 3 ani în cadrul Observatorului Astronomic din București și timp de 8 ani în cadrul Asociației Astroclubul București, unde am fost și Președinte. Sunt absolvent al studiilor de Masterat în domeniul Științelor Politice, în cadrul SNSPA.