Project Description

Introducere în astronomia observațională

Ți s-a întâmplat să arunci o privire pe cerul nopții înainte să intri în scara blocului, să vezi stele și să te minunezi? Sau să vezi Luna din întâmplare atunci când te duceai pe balcon să pui ceva la loc. Și să-ți amintești brusc că ai un binoclu vechi de la bunicul tău pe undeva printr-un sertar. L-ai luat repede și l-ai îndreptat înspre Lună. Tare! Apoi te-ai uitat și la niște stele. Parcă Luna era mai interesantă. Și apoi ți s-a părut că vezi ceva interesant în blocul de vis-a-vis. Doar ți s-a părut. A doua zi de dimineață, ți-ai propus să îți iei un telescop și să înveți să îl folosești. Ți s-a deschis apetitul pentru astronomie.

De unde să încep? Oare ce telescop să îmi iau? Ce altceva ar trebui să mai învăț despre astronomie? Sunt câteva dintre întrebările pe care sigur ți le-ai pus atunci când te-a lovit brusc pasiunea pentru astronomie. Sau poate e ceva ce doreai să faci de mult, dar nu găseai timp și în sfârșit ai decis să îți faci timp pentru tine și pasiunile tale. Și, mai mult ca sigur, atunci te-ai întrebat: de unde pornesc?

De la cursul nostru de astronomie observațională

Pentru că noi înțelegem ce simt oamenii când vor să se apuce de ceva nou și interesant și am creat acest curs tocmai pentru a le oferi abilitățile și expertiza necesară pentru a intra în acest domeniu cu o bază solidă și cu încredere. Finalizând cursul nostru de astronomie, vei obține următoarele beneficii:

  • Noțiuni de bază – vei stăpâni elementele de bază ale astronomie observaționale
  • Alegeri informate – vei știi ce telescop este potrivit pentru tine și cum să ți-l alegi
  • Cunoașterea cerului – vei învăța cerul nopții și te vei putea orienta cu ajutorul stelelor
  • Abilități la telescop – vei exersa bazele unui set-up corect și ale manevrării unui telescop
  • Lucruri noi – vei afla lucruri noi și interesante pe care le vei putea împărtăși și cu prietenii tăi

În plus, vei primi informații și sfaturi practice din partea unui specialist cu mare experiență în astronomia observațională, cu sute de ore de observații astronomice la activ și multe prezentări de astronomie susținute. De asemenea, la final vei primi și un rezumat al cursului, pentru a-l consulta ulterior oricând ai nevoie.

PENTRU PROGRAMĂRI ȘI PREȚURI, CONTACTEAZĂ-NE

Cum este gândit acest curs

Pentru ca tu să poți să te apuci de astronomie cât mai ușor și cât mai repede, cursul de astronomie este structurat în 3 mari direcții. În primul rând avem noțiunile de bază ale astronomiei observaționale. În al doilea rând, avem informații despre instrumente astronomice și sfaturi pentru ca tu să poți să îți alegi cu ușurință telescopul care ți se potrivește. Iar în al treilea rând, avem o parte practică, de lucru la telescop.

Iar pentru ca experiența ta să fie completă, pe parcurs vei avea parte și de o doză de astronomie vizuală, făcând o călătorie prin Univers cu ajutorul unor programe de astronomie. Și îți vom arăta și ție cum să le folosești.

E ușor când ai informațiile necesare

Urmând cursul nostru de astronomie observațională vei primi toate informațiile și sfaturile de care ai nevoie pentru a începe în pasiunea ta. Și chiar dacă mai știi câte ceva, îți garantăm că vei afla lucruri noi, lucruri pe care doar un specialist în astronomie ți le poate comunica. Experiența în cadrul acestui curs va fi una relaxată și captivantă. Întrebările vor fi încurajate iar sfaturile vor ține cont de nevoile și de particularitățile tale. În plus, vei avea oportunitatea de a învăța și de a exersa noțiunile învățate în partea noastră practică, de lucru la telescop, unde experiența ta va fi una hands-on. Vei învăța să montezi, să colimezi, să echilibrezi și să manevrezi un telescop. La final vei fi capabil să găsești mai multe obiecte pe cer cu ajutorul acestuia.

Prin finalizarea acestui curs, vei intra în rândul astronomilor amatori, care înțeleg noțiunile de bază ale astronomiei observaționale și știu să utilizeze un instrument astronomic. Este primul și cel mai important pas pe care îl poți face pentru a-ți dezvolta pasiunea. Pentru a vedea exact care sunt subiectele care vor fi prezentate în cadrul cursului, consultă curriculum-ul, accesând detaliile cursului.

PENTRU PROGRAMĂRI ȘI PREȚURI, CONTACTEAZĂ-NE

Modulele cursului

Cursul de astronomie este structurat în 4 module de 2 ore. Durata totală a cursului este de 8 ore. El poate fi realizat în una sau mai multe zile, în funcție de disponibilitatea participanților. Cursul este realizat pe suport PowerPoint și cu programe de astronomie profesionale. La finalul cursului, fiecare participant primește pe mail un rezumat al cursului.

La finalul cursului vei cunoaște și vei putea aplica toate noțiunile prezentate, în activitatea ta viitoare de astronom amator. Vei învăța cerul nopții, vei ști ce instrument să îți cumperi și vei ști cum să îl utilizezi. Adică vei fi deja mai expert în astronomie decât majoritatea oamenilor.

Curriculum

Cele 4 module au următoarele teme: Noțiuni de bază, Instrumente astronomice, Tutorial observații astronomice, Sesiune practică la telescop. Mai jos aveți prezentată în detaliu tematica acestui curs:

Noțiuni de bază Instrumente astronomice Tutorial observații astronomice Sesiune practică la telescop
Ce este astronomia și la ce ne ajută Spectrul electromagnetic Pregătirea observațiilor Orientare cu ochiul liber
Primii pași în învățarea cerului Reflexia și refracția luminii Reguli generale la observații Identificare steaua polară
Stele – nume și magnitudini Telescoape – reguli generale Colimare, echilibrare, punere în pol Stele importante cu ochiul liber
Cum deosebim stelele de planete Telescoape refractoare (lunete) Reglare căutător Utilizare harta cerului
Constelațiile – descriere și utilitate Telescoape reflectoare Observații la meteori Montare și reglare telescop
Cum utilizăm o hartă stelară Telescoape catadioptrice Observații la Soare Manevrare telescop
Cum găsim steaua polară pe cer Tipuri de monturi Observații la Lună, planete și stele Tehnici de observații
Cum utilizăm un program de planetariu Accesorii necesare Observații la obiecte deep-sky Observații la diverse obiecte
PENTRU PROGRAMĂRI ȘI PREȚURI, CONTACTEAZĂ-NE

LECTORI

VLADIMIR ȘTEFĂNESCU
VLADIMIR ȘTEFĂNESCULector
Am o experiență de 9 ani în susținerea de cursuri, ateliere, prezentări, training-uri și conferințe, timp în care am acumulat peste 600 prezentări publice. Am activat timp de 3 ani în cadrul Observatorului Astronomic din București și timp de 8 ani în cadrul Asociației Astroclubul București, unde am fost și Președinte. Sunt absolvent al studiilor de Masterat în domeniul Științelor Politice, în cadrul SNSPA.