Project Description

Prezentare a cerului nopții cu un program de planetariu

În cadrul prezentărilor noastre, vom simula aspectul cerului de zi și de noapte și vom călători la câteva dintre cele mai interesante obiecte cerești. Iar astfel tu te vei plimba vizual în Sistemul nostru solar, dar și în afara lui. Și vei afla multe lucruri interesante despre obiectele la care ne vom duce.

Prezentările noastre de astronomie te scot din viața ta de zi cu zi și te aduc în lumea fascinantă a astronomiei. Atmosfera este una relaxată și glumeață, pentru că distracția reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a reține ceva. Scopul nostru este să trezim curiozitate în tine pentru ca tu să cauți mai mult ulterior. Și, chiar dacă nu vei dori să intri mai în amănunt, tot vei fi rămas cu câteva lucruri cu care să îți impresionezi prietenii și cu 45 minute de entertainment.

Ce vei putea vedea în prezentările noastre

Prezentările încep cu o încălzire, în care se va prezenta aspectul cerului în timpul zilei. După aceea vom intra în pâine, adică vom prezenta mai multe obiecte cerești interesante și vom vorbi despre ele. Subiectele pe care le vom atinge sunt următoarele:

  • Cerul de zi – Soarele, de ce este cerul albastru, punctele cardinale
  • Crepusculul – primele stele, distanțe stelare, poluarea luminoasă
  • Obiecte din Sistemul Solar – călătorie până la Lună și 2 planete (diferă în funcție de perioadă)
  • Orientare pe cer – constelații, identificarea stelei polare
  • Obiecte deepsky – prezentare roi stelar/nebuloasă/galaxie

Prezentările noastre sunt interactive, astfel că întrebările și intervențiile tale vor fi încurajate. Așa că ia-ți prietenii sau vino singur și hai să ne simțim bine împreună și să învățăm niște lucruri interesante despre Univers. Primim și extratereștri, dar doar pe cei cu formă umană.

CONTACTEAZĂ-NE PENTRU O OFERTĂ PERSONALIZATĂ

Pe unde ne plimbăm

În cadrul prezentărilor noastre, vei fi plimbat timp de 45 minute pe bolta cerească, și vei poposi la mai multe obiecte interesante. Folosim programul de planetariu Stellarium. Învățăm să ne orientăm cu ajutorul stelelor și constelațiilor, element util în cazul în care sunteți duși vreodată la pădure și lăsați acolo. De asemenea, după prezentare discutăm liber despre curiozitățile voastre astronomice.

Circuitul nostru pe bolta cerească va cuprinde următoarele obiective:

Vom începe cu o mică încălzire, în cadrul căreia vom prezenta cum arată cerul de zi. E clar că toată lumea știe că un mare obiect astronomic tronează pe cer, Soarele. Vom discuta la ce distanță se află pentru a compara acest lucru mai târziu cu alte stele. Și vom vorbi și despre un amănunt extrem de banal, culoarea cerului. De ce oare este cerul albastru?
Încet, încet, facem din ce în ce mai întuneric. Încep să se vadă câteva puncte luminoase pe cer. Suntem în crepuscul, perioada de trecere dintre zi și noapte. Vom discuta despre câteva dintre stelele strălucitoare care se văd acum și vom vedea cât de departe se află acestea. Vom descrie și fenomenul poluării luminoase și care sunt efectele acestuia asupra cerului din interiorul orașelor. Mai departe vom face noapte de tot, ca să vedem cerul în toată splendoarea sa, cu mii de stele și Calea Lactee la loc de cinste.
Luna este cel mai frumos și spectaculos obiect ceresc. Discutăm despre fazele lunii și despre distanța până acolo. De asemenea, vedem mările dar și craterele lunare, care sunt gropi uriașe pe Lună, în cazul în care vă era dor de ele. Vizităm și 2 planete. Acestea vor fi diferite în funcție de perioada anului. Poate fi Venus cea strălucitoare, Jupiter cu sateliții săi, Saturn cu inelele sale spectaculoase, Marte cel roșiatic, etc. Acest element va fi diferit de la o prezentare la alta.
Aici vorbim despre constelații: ce sunt ele, cum au apărut și la ce ne folosesc. Alegem 2-3 constelații și discutăm mai în detaliu despre ele. De asemenea, aici vei învăța cum să identifici Steaua Polară, de ce se cheamă așa și care e toată șmecheria cu ea. Dacă vrei să ajungi ușor la un mall din nordul Bucureștiului să cumperi lenjerie intimă pe care numai acolo o găsești, trebuie să știi să te orientezi după Steaua Polară. Altfel riști să rămâi fără lenjerie.
La final vom vizita un obiect de cer profund, adică un roi stelar sau o nebuloasă sau o galaxie, depinde ce vom avea noi chef. Roiurile stelare sunt aglomerări de stele formate în același loc, nebuloasele sunt aglomerări de gaz din care se formează stele iar galaxiile sunt aglomerări de sute de miliarde de stele. Aici totul e king size. Pentru că Universul la scară largă este uriaș. Vom termina făcând din nou zi, cu Soarele apărând din nou semeț la orizont și voi din nou mergând la muncă.

Prezentarea este destinată adulților dar și copiilor cu vârsta de peste 7 ani. Astronomia este știința cu care și tu poți să te intersectezi zilnic. Trebuie doar să ridici capul din pământ atunci când ieși din scara blocului. Și, dacă vei veni la prezentările noastre, apetitul pentru astronomie ți se va deschide. În plus, vei știi că l-ai văzut pe Venus pe cer și nu o navă cu omuleți verzi.

CONTACTEAZĂ-NE PENTRU O OFERTĂ PERSONALIZATĂ

Unde ne găsești

Expertise Factory susține prezentări în mai multe locații din București: mall-uri, terase, localuri și alte spații în aer liber. Evenimentele noastre se adresează publicului larg care vizitează aceste locații. Atmosfera este una relaxată, încurajăm întrebările curioșilor și stăm de vorbă cu toți pasionații care doresc să afle mai multe despre cosmos. În cadrul acestor evenimente, serviciul oferit de noi participanților este gratuit. Evenimentele sunt anunțate în calendarul nostru de pe site și pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Urmărește-ne și acolo pentru a fi la curent cu observațiile noastre astronomice și cu content interesant.

Cum faci dacă vrei să venim și la tine

În cazul în care ai o locație sau ai o firmă și dorești să venim și la tine și să oferim acest serviciu clienților sau angajaților tăi, contacteză-ne pentru a discuta detaliile colaborării noastre. Având în vedere că prezentările de astronomie reprezintă o atracție inedită, putem transforma și locația ta într-un mini planetariu. Astfel, putem realiza evenimente și petreceri tematice în orice locație. De asemenea, evenimentele cu observații astronomice reprezintă o bună activitate de team-building. Iar în cazul în care vrei să dai o petrecere tematică pentru prietenii tăi sau vrei să faci o surpriză cuiva drag, venim și la tine. Pentru că cerul înstelat este pentru toți iar călătoriile prin cosmos nu trebuie să fie rezervate doar vizitelor la planetarii.

CONTACTEAZĂ-NE PENTRU O OFERTĂ PERSONALIZATĂ

PREZENTATORI

VLADIMIR ȘTEFĂNESCU
VLADIMIR ȘTEFĂNESCUPrezentator
Am o experiență de peste 10 ani în susținerea de cursuri, ateliere, prezentări, training-uri și conferințe pentru adulți și copii. Am activat timp de 3 ani în cadrul Observatorului Astronomic din București și timp de 8 ani în cadrul Asociației Astroclubul București, unde am fost și Președinte. Am o bogată experiență în lucrul cu copiii și pregătire psiho-pedagogică acreditată.